Are email proxy appointments valid for strata meetings under the Strata Titles Act 1985?

WA
Committee & Governance
question
Lookupstrata community member

Can a lot owner email another owner telling them to be their proxy at a meeting without filling out a proxy form and signing it? Is this a valid proxy? What are the legal requirements for a proxy to be valid at a strata company meeting?

answer
Marietta Metzger
Marietta Metzger magixstrata

Without completing a proxy form with a signature, there is no valid proxy.

Section 124 of the Strata Titles Act 1985 states that an instrument appointing a proxy to cast a vote must be in writing and executed by the appointer or the appointer’s attorney.

In my opinion, “in writing” means in a printed, written or typed document.

Therefore, I would suggest that an email from an owner telling another owner to be their proxy at a meeting without completing a proxy form with their signature on it is not a valid proxy.

We suggest that legal advice be obtained.

Please further note that a proxy has no effect if the person who gave the proxy attends the meeting and votes in person.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory