Are treasurers, secretaries or strata managers required by law to maintain an asset register?

QLD
Rules & Bylaws
question
Lookupstrata community member

Are treasurers, secretaries, or strata managers required by law to maintain an asset register? If so, what are the requirements?

answer
Todd Garsden
Todd Garsden Mahoneys

The obligation rests with the body corporate – not a specific committee member.

Section 226 of the standard module requires the body corporate to maintain an asset register for any assets of more than $1,000 in value.

The register needs to include the following details:

  1. a brief description of the asset;
  2. whether the asset was purchased or was a gift;
  3. when the asset became a body corporate asset;
  4. if the asset was purchased—
    1. the cost of the asset; and
    2. the name and address of the person from whom the asset was purchased;
  5. if the asset was a gift—
    1. its estimated value; and
    2. the name and address of the donor.

The obligation rests with the body corporate – not a specific committee member. Ordinarily, this obligation would be contracted out to a body corporate manager – but the body corporate remains principally responsible.

Todd Garsden Mahoneys E: tgarsden@mahoneys.com.au P: 07 3007 3753

vector

Lookupstrata Directory

Looking for QLD Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory