Can a strata manager refuse an owner's repeated requests to access financial records?

By admin,

Our strata manager maintains our body corporate’s financial records. I have twice requested our strata manager provide a list showing each accounting record, that is each item listed to indicate the nature of the record.

Whilst the Act makes clear each financial record which must be maintained, the wording in the act may not necessarily be the same as that used by our strata manager for our accounts. i.e. our payments register may be called something else.

As a lot owner in a layered scheme, am I entitled to request records from the principal body corporate?

By admin,

I am a lot owner in a layered scheme in Queensland.

There are three residential body corporates for the lots and one principal body corporate (PBC) for the common property.

I have requested the following documents from the strata manager of the principal body corporate (PBC) and the chairperson of my residential body corporate, however, there has been no reply.

What arrangements must a body corporate manager make for email correspondence to be inspected?

By admin,

BCCM Accommodation Module Section 220 (1)(h) requires the body corporate to keep records of 'correspondence received by the body corporate, and correspondence sent by the body corporate'.

In the past, body corporate managers have made body corporate hard copy files available for inspection. Still, more often than not, records, such as emails, are not downloaded and available in hardcopy.

How is email correspondence transferred when you change strata managers?

By admin,

We are thinking about changing strata managers. One issue we have discussed is the records transfer, given that most things are done via email these days.

Are the current managers required to hand over all relevant email correspondence received during the term of their appointment? Is this transferred in hard copy? Is the process difficult? How is the transfer usually managed?

Can a principal body corporate executive committee set a fee for access to body corporate records?

By admin,

Can a principal body corporate executive committee determine a fee, by the decision of the committee at an executive committee meeting, for access to body corporate records? Integrated Resort Development Act 1987 (IRDA) section 154(1) refers to the "payment of such sum as the principal body corporate may fix by resolution but not exceeding the reasonable cost to the principal body corporate".