Can a strata company require invasive access into lots during a common property termite inspection?

WA
Maintenance & Common Property
question
Lookupstrata community member

Can the strata company assume invasive access into our homes while attending an inspection of common property?

Our strata company conducts common property termite inspections every two years. They insist we allow the inspectors to enter our lots, including personal spaces and cupboards. I find the inspection intrusive and an invasion of privacy.

If I refuse to provide access, the strata company insists I carry out an internal inspection at my own cost. Can the strata company assume invasive access into our homes while attending an inspection of common property?

answer
Jamie Horner
Jamie Horner Empire Estate Agents

If you do not wish termite inspectors to attend, an internal inspection by a suitably qualified pest inspector would be at your own cost.

Section 94 of the Strata Titles Act 1985 gives the strata scheme the authority to carry out work on common property. Section 95 provides the strata company the authority to enter any part of the parcel/ lot.

During termite inspections, inspectors must check walls, skirting boards and wooden items to ensure there is no presence of termites. A thorough inspection would include bedroom doors and cupboards or any wooden materials.

If the strata company notified the owner, they are authorised to conduct the inspection. If you do not wish termite inspectors to attend, an internal inspection by a suitably qualified pest inspector would be at your own cost.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory