Can joint owners of a lot both serve on the council of owners if they retain only a single vote?

WA
Rules & Bylaws
Committee & Governance
question
Lookupstrata community member

Can joint owners of a lot form part of the Council of owners if it is agreed that they still only retain a single vote?

answer
Andrew Chambers
Andrew Chambers Chambers Franklyn Strata Management

Only one nominated owner from joint owners is eligible to be elected to the Council and only that nominated owner can then vote at Council meetings.

The answer unfortunately is no.

As per Schedule 1 By-law 4(6) only one nominated owner from joint owners is eligible to be elected to the Council and only that nominated owner can then vote at Council meetings. It can’t be an interchangeable role between the joint owners of the lot.

That said, it’s not unusual for the Council to occasionally invite co-owners (or indeed any other owner) to attend Council meetings as a guest to provide input about matters being discussed, but those invitees cannot propose motions or vote on any motions at any Council meeting.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory