Contributing to Common Property in Your Strata Building

WA
Maintenance & Common Property
question
Lookupstrata community member

The owners of six lots do not contribute to the reserve fund because they never use the common areas. Was this decided at the inaugural AGM?

We have a common area with a lawn and paved driveway. Four units use this area to access their lots. The other six units access their lots from the street. The six units decided not to contribute to the reserve fund because they never used the common lawn or paved driveway. Would the decision about which units contribute to the reserve fund have been made at the inaugural AGM when the units were first built in 1991?

answer
Jamie Horner
Jamie Horner Empire Estate Agents

If a scheme levies differently than unit entitlement, it can only be via a by-law. If no by-law was lodged, levies must be by unit entitlement.

Section 100 of the Strata Titles Act 1985 details the requirements of a strata company, and it must, under section 100(1)(c), raise amounts determined by levying contributions on owners of lots in two ways.

  1. In the portion of the unit entitlements of their respective lots or
  2. If the scheme by-laws provide for a different basis for levying contributions

This means if a scheme wants to levy differently than unit entitlement, the only other option is via a by-law.

If a by-law was registered on the strata plan in 1991, following the Inaugural General Meeting, then yes, they may levy as per the by-law. If no by-law was lodged, levies must be by unit entitlement.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory