If the budget stays the same, do we need to vote on and approve the levies at the AGM?

WA
Rules & Bylaws
Committee & Governance
Levies & Finance
question
Lookupstrata community member

Do levies need an AGM vote if the administrative and reserve fund amounts are not changing from last year?

We have been told that if the levies for the administrative fund and reserve fund will stay the same as the previous year, they do not need to be approved by resolution at the AGM. Is this correct?

answer
WA Author Headshot Placeholder
Courtney Butters-Kerr B Strata

Best practice is to include levy motions on the AGM agenda and pass them each year.

The Strata Titles Act 1985 (WA) requires that a budget for each financial year be prepared and approved at the AGM (section 102), even if levies remain unchanged. The Act does not expressly require a new levy resolution each year.

If a previous General Meeting passed levy motions that were worded to apply until changed by future resolution, the strata company may not need to vote on levies each year.

However, best practice is to include levy motions on the AGM agenda and pass them each year. This ensures transparency, gives current owners the opportunity to have their say on the levies, and reduces the risk of disputes.

Note: Individual scheme by-laws may impose additional requirements. Always check your by-laws and seek advice from a specialist strata lawyer if in doubt.

Related webinar

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory