Can a Non-Owner Be a Member of the Body Corporate Committee?

QLD
Committee & Governance
This article discusses when a non-owner body corporate committee member is permitted, including eligibility through family relationships, powers of attorney, or company nominations.
question
Lookupstrata community member

Can someone who doesn't own a unit in the complex be a committee member on the complex's body corporate committee?

answer
Todd Garsden
Todd Garsden Mahoneys

There are a number of circumstances where a non-owner can be a committee member.

Yes – there are a number of circumstances where a non-owner can be a committee member.

The body corporate manager and caretaking service contractor are non-voting committee members as a result of their engagement with the body corporate.

Further, section 10 of the Standard Module sets out a number of circumstances where a non-owner can be a voting committee member. As some examples, this includes a family member of the lot owner, person appointed as a power of attorney by the lot owner or nominee of a company lot owner.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for QLD Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory