Can a strata committee limit a member's participation before removing them?

NSW
Committee & Governance
question
Lookupstrata community member

Can a strata committee exclude a member from meetings and use a paper vote until we remove them?

In our over-55s strata, a committee member has behaved so badly that the remaining members no longer wish to deal with them.

Can the executive committee hold meetings without this member? Can we conduct voting by paper so that we avoid personal contact until we can hold a General Meeting to remove them?

answer
Nathan-Clarke
Nathan Clarke

As a member of the strata committee, this owner has the right to be invited, attend and vote at strata committee meetings.

As a member of the strata committee, this owner has the right to be invited, attend and vote at strata committee meetings. In lieu of holding a General Meeting to have the member removed, as long as this person is not the secretary, call a meeting to vote in writing. Schedule 2, section 10.1 of the Strata Schemes Management Act 2015 outlines the way people can vote at a committee meeting, being either (a) in person or (b) if another means has been specified in the notice, by the other means.

In essence, if the notice specifies that the meeting is held via voting paper only, then the meeting is held in this format. Just be aware that if you determine the meeting is held via voting paper only, there can be no in-person meeting or in-person voting taking place.

Related webinar

vector

Lookupstrata Directory

Looking for NSW Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory