Can proxy holders speak at a strata meeting?

NSW
Committee & Governance
question
Lookupstrata community member

Can proxy holders address the committee speaking about an agenda item?

During a recent AGM an ex Owner was granted a proxy by the new owner of their lot to attend. This person was granted time, under the guise of a proxy holder to address the meeting to discuss insurance. The insurance was incomplete at the time the ex Owner sold. Our Managing Agent and Chairperson insist a proxy holder has all rights of an Owner. Is this correct and can a proxy address the committee speaking about an agenda item?

answer
Tim Sara
Tim Sara Sara Strata

Like anyone else, proxy holders are entitled to make their opinion known.

There are various limitations on proxy holders, but speaking at a meeting is not one of them.

For example, under Schedule 1, clause 25(1) of the Strata Schemes Management Act, a proxy holder can even demand a poll vote just like an owner can.

Proxy holders need to be able to speak at a meeting in order to effectively participate in debates or discussions that lead to the eventual decision making. Like anyone else, they are entitled to make their opinion known.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for NSW Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory