Why does Central Queensland fall under North Queensland for strata insurance purposes?

By admin,
  1. Why is Sure the only insurance company willing to insure our 17 lot strata building? Over the the past 13 years, although we've had a cyclone, high winds and hail storm, we haven't had a claim.
  2. Our building replacement is $7 million. According to Govt legislation, Sure Insurance's maximum insurance cover is $5 million.

Do strata loan repayments funded by long-term agreement income need to be reimbursed to the sinking fund?

By admin,

Our body corporate receives $45,000/year income for long term agreements. We borrowed money for building improvements and use this income for the loan repayments. Do these loan repayments need to be paid back into the sinking fund by owners via a special levy? Our previous strata managers did not state this was a requirement, but our new strata manager has insisted that this is the case.

Who is entitled to attend, vote or propose motions at a strata AGM?

By admin,

Can anyone attend, propose, second a motion or vote at a strata AGM? In other words, what qualifies a person to do these things at an AGM?

We have a four-lot strata plan where one investor owns two lots. The investor serves as the chair, treasurer, and secretary. They nominate their partner as the representative of one of the lots. The partner is not a registered proprietor of either lot. No proxy is presented.

Can a body corporate committee member vote if they are unfinancial for one of their lots?

By admin,

A body corporate committee member owns thirteen lots in our body corporate. They have paid the levies for twelve of their lots, but one remains unpaid. This lot is tied up in the settlement of the unit’s sale with the unpaid levy.

The committee member is financial for the unit they represent on the committee. Can they still vote in committee meetings, or is there any issue with them technically being unfinancial for one unit?

What requirement is there for elected executive committee members to attend EC meetings?

By admin,

A member of our Executive Committee regularly does not attend meetings. They do not attend in person or online, nor do they organise a proxy to attend in their place.

What requirement is there for elected members to attend EC meetings now that the legislation has been amended to allow for online participation? The Act appears to be silent on this issue.

What can owners do when levy notices from their strata manager contain no detail?

By admin,

Owners in my owners corporation are charged very high strata fees for a building without amenities and poor security. Our levy notices do not contain any detail apart from a reference to special levies. Our strata management company literally does nothing.

Must owners corporation committee members refer matters to a general meeting if they don't reflect the will of all owners?

By admin,

The Owners Corporation Act 2006 at section 117, "Duties of members of committees and sub-committees", requires, in addition to (a) acting honestly and in good faith, and (b) exercising due care and diligence, that they:

  1. act in the interests of the owners corporation.

Does (c) mean: