What requirement is there for elected members to attend EC meetings?
A member of our Executive Committee regularly does not attend meetings. They do not attend in person or online, nor do they organise a proxy to attend in their place.
What requirement is there for elected members to attend EC meetings now that the legislation has been amended to allow for online participation? The Act appears to be silent on this issue.
It’s becoming commonplace for Owners Corporations to develop guidelines or charters which outline what is required by members of the Committee, including meeting attendance.
In the ACT, the only way to remove a member of the Committee is by ordinary resolution at a general meeting, provided another eligible owner is elected to replace them. See section 39 of the Unit Titles (Management) Act 2011.
Section 39 – Executive Committee – at and from the first annual general meeting
(5) An executive member (the removed member) of an owners corporation may be removed by the ordinary resolution that elects a qualified person to replace the removed member until the next annual general meeting.
It’s becoming commonplace for Owners Corporations to develop guidelines or charters which outline what is required by members of the Committee, including meeting attendance. These guidelines are presented and relied upon during the Annual General Meeting to ensure nominating candidates understand their obligations.
In other states, the legislation includes meeting attendance requirements for elected members, refer to the Owners Corporation Act 2006 – VIC.
Lookupstrata Directory
Looking for ACT Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available
Search the directory
Comments
Log in to leave a comment