What are the requirements for running a business from a unit?

By admin,

What do you need to consider for running a business from a unit? I'd like to start a small commercial laundry service out of my garage. This would involve picking up and dropping off laundry for local businesses like restaurants and gyms. Is this allowed under the body corporate rules?

I'm concerned about the practical aspects of this. Given the lack of windows, do I need to install ventilation fans in the garage? And what are the specific insurance requirements for this type of business? Could I park my vehicles in the visitor car park without violating any rules?

Can the body corporate committee enter a deceased owner's lot?

By admin,

A resident unit owner died months ago. The committee has not been contact by a legal representative or anyone else concerning the estate. The car is untouched, and no one appears to have entered the unit.

To our knowledge, there are no relatives. Can we enter the unit under Section 163 of the Body Corporate and Community Management Act 1997 to:

Benefits of a strata repair and maintenance committee

By admin,

We'd like to create a group of owners in our apartment complex to provide independent maintenance advice to the strata council. Does this infringe any strata laws?

The group would be a strata maintenance committee and assist the council by providing help and advice on repair or replacement strategies, methods and procedures, including related expenses and budget requirements. Focused on the best outcome for the strata company, all assistance provided would be at no cost or obligation.

Who receives the fee for providing a body corporate information certificate?

By admin,

Does legislation require a body corporate to charge a fee for a certificate, or can they provide it gratis? If a body corporate has a strata manager, and the manager provides the Certificate, who receives the income? The manager or the body corporate?

Strata manager requirements for disclosure of benefits

By admin,

Our strata manager looks after multiple schemes for the same caretakers. Can the committee ask our strata manager for full disclosure of any benefits and/or referrals they receive from the owners of the management rights (caretakers)?

The committee feels the relationship may be compromising the strata manager's objectivity. How can we address these concerns respectfully and constructively?