Do owners need permission to store items in a basement car park?

WA
Rules & Bylaws
Parking & Storage
question
Lookupstrata community member

Can owners store items in their garages? Do owners need permission to keep a jet ski and trailer in a basement car park?

answer
Rick Blampey
Rick Blampey SVN | Strata Management

Seek written clarification and permission from your strata manager or council of owners before proceeding.

There is no black or white response to this as it largely depends on the by-laws for the scheme. These may state if the storage of items is allowed in a car space.

In the absence of registered by-laws, Schedule 2 Section 14 of the Strata Titles Act 1985 should be considered:

14. Appearance of a Lot

An owner or occupier of a lot must not, without the written consent of the strata company, maintain within the lot anything visible from outside the lot that, viewed from outside the lot, is not in keeping with the rest of the building.

If using the car bays for storage is not in keeping with the rest of the building, it may be a breach of this by-law.

It would, therefore, be advisable that you seek written clarification from your strata manager or council of owners as to the by-laws for your scheme and seek permission before proceeding.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory