Should a committee member with a conflict abstain from voting?

NSW
Committee & Governance
Rules & Bylaws
Management & Agreements
question
Lookupstrata community member

Should a committee member with a vested interest abstain from voting, and should the strata manager enforce this?

Regarding a strata committee member proposing a motion they have a vested interest in, which may constitute a conflict of interest: the legislation mentions a maximum penalty of 10 penalty units, which I understand to be $1,100.00. However, the legislation doesn't clearly explain how a lot owner can instigate action when a committee member has breached Part 15 of Schedule 2 of the Strata Schemes Management Act 2015. Could someone provide the steps required to implement this course of action?

Should the strata manager have advised the committee member to abstain from voting on their own motion? What happens if the strata manager fails to do so? Are they in breach of their statutory obligations, and if so, what are those breaches and under which legislation?

answer
Megan Parkins
Megan Parkins Tender Advisory

The strata manager cannot restrict voting unless instructed to do so by the committee.

The statutory requirement under schedule 2, clause 18 is for the impacted strata committee member to declare any pecuniary interests to the broader strata committee. It is then up to the strata committee to determine how the interest is handled, by way of majority vote, i.e. whether the particular committee member should abstain or otherwise. However, this is not a set requirement under the legislation.

Further, while the strata manager is required to maintain an accurate record of any disclosures which may occur, they are not empowered to restrict voting on any matters unless this is the instruction of the strata committee.

Related webinar

vector

Lookupstrata Directory

Looking for NSW Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory