Authorising Common Property Changes or Improvements

QLD
Maintenance & Common Property
question
Lookupstrata community member

Can a committee remove shared facilities on common property, such as a tap, or does this require a general meeting vote?

Can a committee decide to remove shared facilities, such as a tap on common property, that residents occasionally use? For example, could the committee make this decision at the committee level to save water or reduce maintenance costs? Or would removing even a small shared facility be considered a restricted issue that requires approval at a general meeting?

answer
Michael Kleinschmidt
Michael Kleinschmidt Bugden Allen

The legal definition of an improvement speaks of a 'change', which extends to include addition, removal, relocation, and reconfiguration.

'Improvement' has a technical meaning in the legislation, which includes 'a non-structural change, including, for example, the installation of air conditioning'. Section 186 of the Standard Module uses that definition to permit improvements to the common property by the body corporate, subject to conditions including as to cost and the type/level of approval required.

While 'common sense' may suggest that an 'improvement' can only be the addition of something, the legal definition speaks of a 'change', which extends to include addition, removal, relocation, reconfiguration … and you get the point. Bodies corporate are allowed to take things away from common property, including things much more significant than a tap; see, for example, The Village Centre at Kelvin Grove [2021] QBCCMCmr 464.

Finally, one man's meat is another man's poison. For a lot owner whose bedroom is on the other side of a wall that has a dripping common property tap on it, the removal of said tap is definitely an improvement!

vector

Lookupstrata Directory

Looking for QLD Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory