Do I need strata approval to install a freestanding cantilever umbrella in my courtyard?

NSW
Maintenance & Common Property
question
Lookupstrata community member

Do I need strata permission to install a cantilever umbrella in my courtyard garden? It is not on or near common property and not attached to any walls.

answer
Leanne Habib headshot
Leanne Habib Premium Strata

We recommend you seek approval.

Even though your umbrella is freestanding (and you are not carrying out any works per se), it may not be in keeping with the appearance of the building and the standard by-law which applies to many schemes states:

17 Appearance of lot

  1. The owner or occupier of a lot must not, without the written consent of the owners corporation, maintain within the lot anything visible from outside the lot that, viewed from outside the lot, is not in keeping with the rest of the building.
  2. This by-law does not apply to the hanging of any washing, towel, bedding, clothing or other article as referred to in by-law 10.

We therefore recommend you seek approval from your strata managing agent/owners corporation to avoid any issues.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for NSW Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory