Who can sign sections 8 and 9 of a fire safety certificate?

NSW
Maintenance & Common Property
question
Lookupstrata community member

Once a FPAS Accredited Practitioner has completed the Annual Fire Certificate, can section 8 and 9 be signed by the chairperson / lot owner?

We are a complex of 3 townhouses with minimal fire safety requirements. We employed an FPAS Accredited Practitioner to complete the Annual Fire Certificate and the chairperson owner signed sections 8 and 9 accordingly. However, at our AGM, our Strata Manager said that we are not qualified to sign and that we need to employ a specialist Fire Engineer to check the work was done correctly and sign sections 8 and 9 accordingly.

Apart from the additional cost, it seems illogical to employ an accredited contractor and then employ someone to check their work. Is this correct?

answer
Rob Broadhead
Rob Broadhead 2020 Fire Protection

Sections 8 and 9 are to be signed by the owners or their agent.

Here is the latest version of the Fire Safety Statament. Sections 8 and 9 are to be signed by the owners or their agent. The person can be an engineer and the owners could choose to engage someone to sign it; however, they do not need to be an engineer.

The owners need only check that the practitioner(s) listed in sections 4, 5 and 6 are actually accredited for all measures they are endorsing. You can check the public register here: FPAS Accredited Practitioner Search.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for NSW Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory