Electing office bearers at the AGM or executive committee meeting

ACT
Committee & Governance
question
Lookupstrata community member

Does strata legislation require office bearers to be elected at each AGM, or can the committee appoint them at its first meeting after the AGM?

Does the legislation require lot owners to vote on the appointment or reappointment of office holders, such as the chair, secretary and treasurer, at every annual general meeting? Or can the strata committee instead elect or confirm these office bearers at its first committee meeting after the AGM?

answer
ACT Author Headshot Placeholder
Steve Wiebe Bridge Strata P/L

Generally, as it is stated that “the executive committee must” elect the office bearers, this would be done at the first meeting of the EC.

Under section 40 of the Unit Titles (Management) Act 2011, the executive committee (EC) must elect a chairperson, a secretary and a treasurer, and the committee may elect a person to 2 or more positions.

Generally, as it is stated that “the executive committee must elect the office bearers, this would be done at the first meeting of the EC. However, the owners corporation may decide to do this at the Annual General Meeting following the election of the EC.

For smaller owners corporations, who often do not hold formal EC meetings, it would be advisable to elect the office bearers at the AGM. Generally, larger owners corporations hold regular EC meetings and hold an EC meeting shortly after the AGM, when the office bearers are elected.

Steve Wiebe Bridge Strata E: steve@bridgestrata.com.au P: 02 6109 7700

vector

Lookupstrata Directory

Looking for ACT Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory