Lot Owner's Overdue Strata Levies. What are the rules?

WA
Levies & Finance
question
Lookupstrata community member

Is the right to vote dependent solely on levy arrears, or what other charges can disqualify an owner from eligibility to vote?

In WA, what disqualifies an owner from voting at a general meeting? Levy arrears are a given, but what about utility charges for an embedded system charged out via the strata managers?

In essence, is the right to vote dependent solely on levy arrears? If not, what other charges can disqualify an owner from eligibility to vote?

answer
Jamie Horner
Jamie Horner Empire Estate Agents

If a lot owner has any amount owing, they are not entitled to vote.

Section 120 (1) of the Strata Titles Act 1985notes that:

The owner of each lot in a strata titles scheme is entitled to 1 vote on a proposed resolution of the strata company.

Section 120 (2)(b) notes:

However, the owner of a lot is not entitled to cast the vote attached to the lot if —

  1. there is an outstanding amount recoverable under this Act owed to the strata company by the owner of the lot.

As you can see, the Act notes a ‘outstanding amount’, rather than the term levy contributions. If a lot owner has any amount owing, they are not entitled to vote. This includes accounts and special levies.

vector

Lookupstrata Directory

Looking for WA Strata Specialist in your area? Search within our LookUpStrata Directory for the best list of contacts available

Search the directory