What is the minimum number of strata committee members in NSW?

By admin,

In NSW, is there a minimum number of strata committee members required? I live in a block of 14 units. Five lots are owner-occupied. I have been a committee member for eight years. For the last four years, there have been two of us on the committee. At our recent AGM, the other person decided not to continue. Our strata manager says one committee member in a small block is acceptable. Is this correct?

Who should chair a strata meeting: The chairperson or the strata manager?

By admin,

As chairperson of our committee, I'd like to clarify my role.

Schedule 2, Part 3, Clause 8 states that the chairperson of the owners corporation is to preside at any meeting where the chairperson is present. If the chairperson is away, the committee must elect someone from the committee to chair the meeting, which also means that the person elected must be entitled to vote.

Can a lot owner still give their proxy to a family member?

By admin,

In our strata scheme, a mother owns a lot, and the son resides in the unit. The mother does not reside in the building and gives her proxy to the son. He is a committee member. Do the recent changes to the legislation mean that the mother can no longer sign over her proxy to the child?

Matter [9] : Section 32 Persons who are not eligible to be appointed or elected to strata committee

Do you need to attend the AGM to join the strata committee?

By admin,

Does an owner need to attend the AGM in person to be nominate to the strata committee or elected to the office of treasurer, secretary or chairperson?

Last year at our AGM, our strata manager advised that an owner was nominated to be on the committee and elected as chairperson. However, as they were not in attendance in person, they were not eligible to be chair. This has happened in the past treasurer, secretary and chair. The same owners continue to nominate each other for the offices yet are not always in attendance at the AGM.